Амарант майы



Дата22.09.2022
өлшемі19.01 Kb.
#39916

Амарант майы
Бұл өнім ежелгі дәнді өсімдіктердің бірі – амарант тұқымдарынан өндіріледі. Табиғатта оның жүзге жуық түрі бар. Олардың көпшілігі арамшөптер сияқты шөлейт жерлерде өседі. Бұл өте ұзын Өсімдіктер, қызыл немесе сирень көлеңкесінің тығыз шпикелет-паникулалық соцветиялары бар. Өсімдіктің жемістері-0,5 миллионға дейін ұсақ тұқымдар жиналған қораптар-олардан кейін май шығарылады.Бір қызығы, Колумбияға дейінгі Америкада тұқымдар мен дәндерден май ғана емес, ұн да алынды. Ол сонымен қатар медицина мен диетологияда лайықты танымал. Бірақ бұл оның ерекше дәрумені мен минералды кешені бар май.Өнеркәсіптік жағдайда амарант майы бірнеше жолмен алынады:
Айырып алу. Бұл жағдайда кез – келген өсімдік майы процеске қатысады, басты шарт-оны тазартуға болмайды. Бұл үшін ең арзан-күнбағыс немесе жүгері майы. Өндіріс процесінде амарант тұқымдарындағы пайдалы заттардың бір бөлігі май негізіне түседі. Бірақ сонымен бірге олардың саны басқа өндіріс әдістеріне қарағанда әлдеқайда төмен. Бірақ сонымен бірге алынған өнім әмбебап, оны тамақ, медициналық және үй косметологиясы үшін қолдануға болады.
Көмірқышқыл газымен сору. Бұл әдіс тек өнеркәсіптік жағдайда қолданылады. Оның көмегімен алынған өнімді медициналық мақсатта немесе тамақ дайындау үшін қолдануға болмайды, ол тек косметологияға жарамды.
Суық сығу. Бұл процеске еріткіштер қатыспайды. Тек физикалық және химиялық көрсеткіштері бойынша қатаң іріктеуден өткен амарант тұқымдары арнайы машинаға орналастырылады және қосымша қыздырусыз немесе химиялық реагентпен өңделмей, олардан қуатты пресс көмегімен май сығылады. Торт сонымен қатар фармацевтика мен тамақ өнеркәсібінде қолданылады, өйткені оның құрамында көптеген пайдалы заттар бар.
Суық сығу арқылы алынған май белсенді заттардың құрамы жағынан ең таза және шоғырланған.
Амарант майы: олар не істейді, пайдалы қасиеттері, қолданылуы
Амарант майы ең пайдалы өсімдік майларының бірі болып саналады. Ол диетологияда, косметологияда және кешенді терапия құралдарының бірі ретінде қолданылады.
Амарант майы неден жасалады
Бұл өнім ежелгі дәнді өсімдіктердің бірі – амарант тұқымдарынан өндіріледі. Табиғатта оның жүзге жуық түрі бар. Олардың көпшілігі арамшөптер сияқты шөлейт жерлерде өседі. Бұл өте ұзын Өсімдіктер, қызыл немесе сирень көлеңкесінің тығыз шпикелет-паникулалық соцветиялары бар. Өсімдіктің жемістері-0,5 миллионға дейін ұсақ тұқымдар жиналған қораптар-олардан кейін май шығарылады.
Амарант майының пайдасы мен зияны
Бір қызығы, Колумбияға дейінгі Америкада тұқымдар мен дәндерден май ғана емес, ұн да алынды. Ол сонымен қатар медицина мен диетологияда лайықты танымал. Бірақ бұл оның ерекше дәрумені мен минералды кешені бар май.
Амарант майының энергетикалық құндылығы 100 г өнімге 736 ккал құрайды. Мұндай көрсеткішпен оны диеталық өнім деп атауға болмайтын сияқты. Бірақ бұл оның құрамындағы заттар туралы. Амарант майының құрамына мыналар кіреді:
Сквален (шикізат сапасына байланысты 8-10%). Бұл табиғатта өте сирек кездесетін қосылыс, ол липидтер алмасуын реттеуге көмектеседі және бірқатар гормондардың синтезіне қатысады.
Фитостеролдар, олардың қасиеттері төменде қарастырылады.
Аскорбин қышқылы, қан тамырларының күйіне жағымды әсер етеді және иммунитетті арттырады.
Метаболизм процестеріне қатысатын В тобының витаминдері.
Е дәрумені (және оның ең белсенді түрінде – токотриенол). Бұл антиоксидант және қабынуға қарсы қасиеттері бар.
Антиоксиданттық қасиеттері бар А дәруменінің прекурсорлары болып табылатын каротиноидтар.
Сүйек денсаулығына жауап беретін D дәрумені.
Әр түрлі микроэлементтер, соның ішінде калий, фосфор, мыс, магний және т.б. олар денеге оның барлық функцияларын орындауға көмектеседі.
Негізгі компоненті лецитин болып табылатын фосфолипидтер-липидтер алмасуына тікелей қатысатын зат.
Полиқанықпаған май қышқылдары, соның ішінде линол және олеин.
Маңызды амин қышқылдары.
Адамдар үшін амарант майы скваленнің жалғыз көзі болып табылады (бұл зат акула майында да кездеседі, бірақ оны қол жетімді өнім деп атауға болмайды). Сонымен қатар, бұл ісікке қарсы қасиеттері бар сквален. Ол әсіресе С дәрумені, токотриенол және осы майлардағы аминқышқылдарымен бірге өзінің қасиеттерін белсенді түрде ашады.
Сквален қабынуға қарсы ғана емес, сонымен қатар анальгезиялық әсерге ие, ол тіндердің қалпына келуін ынталандырады, жасушалардың көбею процесіне қатысады, бұл оның жараларды емдеу қасиеттеріне байланысты. Атап айтқанда, сквален күйіктерді, трофикалық жараларды, экземаны жеңе алады. Бұл стоматиттің әртүрлі түрлерімен күресуге көмектеседі. Оның көмегімен сілекей бездерінің аурулары емделеді.
Сондай-ақ, бұл зат қорғаныш қасиеттеріне ие. Оның микробқа қарсы, фунгицидтік және, ең бастысы, анти-канцерогендік әсері дәлелденді.
Сквален жасушаларды оттегімен қамтамасыз етеді, антиоксиданттық қасиетке ие, бұл ісіктің дамуына кедергі жасау қабілетін түсіндіреді.
Бұл зат косметологияда белсенді қолданылады, өйткені ол ылғалдандыратын және жұмсартатын қасиеттерге ие, сонымен қатар терінің күйіне теріс әсер ететін токсиндерді денеден шығаруға көмектеседі.
Скваленнен басқа, амарант майының тағы бір маңызды компоненті бар – фитостеролдар. Бұл гормонға ұқсас заттар, олар гормондардың барлық қасиеттеріне ие, бірақ стандартты гормондарды алмастыратын терапия беретін жанама әсерлерсіз. Сонымен қатар, фитостеролдардың негізгі қасиеті-қандағы "жаман" холестерин деңгейін төмендету мүмкіндігі.

Амарант майы құрамында өсімдік майларына таныс компоненттер бар:


Линол қышқылы-46%, Омега-6 тобына жататын полиқанықпаған немесе алмастырылмайтын қышқыл. Дәл осы қышқыл адамның жасушалық мембраналарында болады, ол жасушаның қалыпты жұмысын және қоздырғыштарға жасуша мембраналарының өткізгіштігін қамтамасыз етеді.
Линолен қышқылы-5%. Омега-3 тобына жатады. Амарант майында бұл екі қышқыл – линол және линолен тамаша арақатынаста, бұл дененің барлық жасушаларының сау жұмыс істеуіне ықпал етеді.
Олеин қышқылы немесе Омега-9 амарант майында 23% арақатынаста болады. Бұл қанықпаған қышқыл жасуша мембраналарын құрушы болып табылады. Сондықтан бұл косметика саласы үшін өте құнды. Ол эпидермис жасушаларын жаңартады және нығайтады.
Пальмит қышқылы-19%, тірі организмдерде бұл май қышқылдарының ыдырауының соңғы өнімі. Ал әлемде одан жуғыш заттар жасалады, кремдер мен басқа косметикалық өнімдерге қосылады.
Стеарин қышқылы-4%, денеде бұл энергия көзі, ал күнделікті өмірде пальмит қышқылының қарындасы. Косметикалық және жуғыш заттардың кремдерінде қолданылады.
Сквален-8%, антиоксидант, оттегі жеткізушісі, патогендік микроорганизмдермен, рак клеткаларымен белсенді күрескер. Жасуша мембраналарының қалпына келуіне ықпал етеді.
Витаминнің құрамы альфа-токоферол, А, D, В1 және В2 дәрумені деп аталатын Е дәруменінің ерекше формасымен ұсынылған.
Фитостеролдар мен фосфолипидтер.
Денсаулыққа арналған амарант майы
Емдеу үшін майдың екі түрі қолданылады:
Жүгері майымен араластырылған, мұндай майдағы сквален мөлшері 100 мл өнімге 250 мг аспайды. Бұл май ішке қабылданады. Скваленнің жоғары мөлшері бәріне бірдей жол берілмейді және ішкі бекіту үшін мүмкін емес деп саналады.
10-нан 12,5% - ға дейін жоғары скваленді амарант майы сыртқы қолдануға арналған. Тері ауруларын емдеу үшін қолданылады.
Бұл майлар денемізге түрлі аурулармен күресуге қалай көмектеседі, біз егжей-тегжейлі қарастырамыз.

Онкологияға көмек


Соңғы уақытқа дейін терең теңіз акуласының бауырынан алынған май өте құнды, сондықтан қымбат, құрамында 1,5% сквален бар жалғыз дәрі болды. Бүгінгі таңда бұл препарат сұранысқа ие, бірақ оның баламасы бар – амарант майы, онда ішкі қолдануға арналған сквален мөлшері 2,5%, ал сыртқы үшін 10-12, 5%.
Скваленнің құндылығы неде және дәрігерлер онкологияны емдеуде амарант майы мен акуланың бауырын қолдануды ұсынады:
Сквален-бұл сумен әрекеттесетін, адам ағзасының барлық тіндері мен мүшелерін оттегімен қанықтыратын сұйық көмірсутек.
Ол бактерицидтік және қалпына келтіретін қасиеттерге ие. Егер сіз оны кез-келген жараға қолдансаңыз, ол зақымдалған тіндердің қалпына келуіне ықпал етеді және жағымсыз бактериялар мен вирустардың енуіне жол бермейтін қорғаныс тосқауылын ұйымдастырады.
Медициналық зерттеулер егер сіз теріге сквален кіретін препаратты қолдансаңыз және біздің жағдайда бұл амарант майы болса, онкология туралы жүргізілген сәулелік терапия бірнеше есе тиімді болатындығын дәлелдеді. Сәулеленуге ұшыраған тіндер жойылуға бейім емес.
Амарант майы көптеген жүйелер мен мүшелер үшін химиотерапияның жойқын салдарын оңай жеңуге көмектеседі.
Амарант майындағы Сквален-иммуномодулятор және онкопротектор. Емдеу курсынан кейін оны қабылдау рак клеткаларының метастаз қаупін едәуір азайтады.
Амарант майын ішке және сыртқа, онкологиялық аурулармен қолдану бүкіл адам ағзасына тиімді кешенді әсер етеді, өйткені ол организмдегі биохимиялық реакцияларды түзеткіш болып табылады.
Тері ауруларына арналған амарант майы
Сыртқы қолдану үшін құрамында 10-12, 5% сквален бар май қажет,өйткені адамның сау терісі маймен жабылған, онда сұйық көмірсутектің мөлшері 15% құрайды. Жасы ұлғайған сайын, сондай-ақ қолайсыз жағдайларда майдың бұл деңгейі төмендейді. Онымен бірге теріні патогендерден және агрессивті ортаның әсерінен қорғау деңгейі төмендейді. Амарант майымен емделетін тері аурулары пайда болады:
Псориаз-бұл аутоиммундық ауру, көбінесе терінің ашық жерлеріне әсер етеді. Өте қиын емге. Амарант майын қолданған кезде аурудың өткір ағымының уақыты едәуір қысқарады, ал ремиссия кезеңдері, керісінше, едәуір артады.
Экземаны амарант майымен емдеу өте жақсы. Сонымен қатар, аурудың этиологиясына қарамастан. Тіпті аллергиялық экзема өте қысқа мерзімде емделеді.
Санкт-Петербургте, №6 қалалық ауруханада, 3 жыл ішінде амарант майымен тері ауруларын емдеу жүргізілді және осындай ауруларды емдеудің тиімділігі клиникалық түрде дәлелденді:

атопиялық дерматит;


трофикалық жара;
экссудативті эритема;
пемфигус.
Сондықтан тері ауруларынан зардап шегетіндердің бәрі амарант майымен емделуге тырысуы керек.
Амарант майының басқа ауруларға пайдасы
Көптеген зерттеулер амарант майының концентрация деңгейі мен биологиялық белсенді заттардың сандық көрсеткіші бойынша барлық басқа майлардан асып түсетінін дәлелдеді. Осылайша, оны келесі аурулар үшін дәрілік мақсаттарда қолданудың орындылығы расталды:
Семіздік-организмдегі липидтер алмасуын қалыпқа келтіреді, осылайша висцеральды майдың пайда болуына ықпал етеді-семіздіктің сенімді серігі.
ЛОР аурулары синуситтің, синуситтің, ларингиттің және фарингиттің созылмалы түрлерінде де тиімді емделеді. Іріңді тонзиллитті емдеуде өте тиімді.
Жүрек-тамыр аурулары-атеросклерозбен тамырларды тазартуға көмектеседі, гипертензиядағы қысымды төмендетеді, жүрек бұлшықетін күшейтеді.
Амарант майын дәрілік мақсаттарда қалай қабылдау керектігін айту қалады:
Майды ішке 1 шай қасықтан алыңыз. таңертең және кешке тамақтанудан 0,5 сағат бұрын. Онкология күніне 3 рет болуы мүмкін.
Тазартылған теріге күніне екі рет жағыңыз, жай ғана зақымдалған бетті майлаңыз немесе майға малынған мақта жастықшасымен жағыңыз.
Синусит кезінде майды мұрынға күніне 3 рет 1-2 тамшыдан тамызыңыз.
Тонзиллит кезінде амигдалаларды күніне 3 рет маймен майлаңыз, ал супурация кезінде сіз жиі жасай аласыз.
Косметологиядағы амарант майы
Косметика сататын дүкендердің сөрелерінде амарант майы бар өнімдер жетіспейді:
бұл бетке, қолға, аяққа арналған кремдер;
бұл сусабындар, шаш маскалары және бальзамдарды шаю;
бұл бет пен денеге арналған массаж майлары.
Амарант майы бар танымал брендтердің барлық косметикасы өте арзан емес. Ал компаниялардың косметикасы-күмәнді сападағы бір күндік, пайдадан гөрі зиян келтіреді. Бірақ балама бар-100 мл сатып алыңыз. табиғи амарант майы және оларға әдеттегі косметиканы байыту:

Достарыңызбен бөлісу:




©emirsaba.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет