Дүкенге 600 торкөз дәптер, 400 жолды дәптер әкелінді. Дәптердің бестен бір бөлігі сатылды. Қанша дәптер қалды?



Дата31.12.2021
өлшемі14.35 Kb.
#21930

Дүкенге 600 торкөз дәптер, 400 жолды дәптер әкелінді. Дәптердің бестен бір бөлігі сатылды. Қанша дәптер қалды?
Шешуі: (600+400): 5=1000: 5=200 Жауабы: 200 дәптер

2. Жиналған алманың алтыдан бір бөлігі 9 кг болды. Барлығы қанша алма жиналды?
9•6=54 Жауабы: 54кг

3. Шешемнің әмиянында үш 200 теңгелік ақша бар. Егер ол 400 теңгелік 2 қорап кәмпит сатып алғысы келсе, оған қанша теңге жетпейді?
2•400 - 3•200=800 - 600=200 Жауабы: 200тг

4. Егер Санжар бір кәмпит сатып алса, 10 теңгесі қалады. Ал екі кәмпитке 30 теңге жетпейді. Санжардың қанша теңгесі бар?
50 - 40=10 40•2 - 50=30

5. Автобуста ер адамдар, әйелдер, балалар келе жатыр. Ерлер - 36, әйелдердің ерлерге қарағанда 6 - уы кем, ал балалар әйелдерге қарағанда 5 есе кем. Автобуста неше бала келе жатыр?
(36 - 6): 5=30: 5=6 Жауабы: 6 бала

6. Бестен бір бөлігі 2 см болатын кесінді сыз.
5•2=10 Жауабы: 10см

7. Қорапта 4 қызыл және 4 моншақ жатыр. Егер, қарамастан 5 моншақ алынса, ішінде тым болмаса бір қызыл ілінуі мүмкін бе?
Мүмкін. Себебі қызыл моншақ төртеу.

8. Теңдік тура болатындай етіп, амал таңбаларын және жақшаларды қой.
1•( 2• 3 )- 4 +5 - 6=1

9. Аңның екі оң аяғы, екі сол аяғы, екі алдыңғы аяғы, екі артқы аяғы бар. Аңның барлығы неше аяғы бар?
Жауабы: төрт

10. Өрнекті ықшамдаңдар.
(161х – 92х): 23+17x=69x: 23+17x=3x+17=20x

11. Теңдеуді шеш:
27: x+405: 9=48
27: х+45=48
27: x=48 - 45
x=27: 3
x=9

12. Амалдарды орындаңдар:
6124 - 2904: 121+209=6124 - 24+209=6100+209=6309

13. Арасы 105 км екі қаладан бір мезгілде екі велосипедші» бір - біріне қарама – қарсы бағытта шықты. Оларды бірі 12 км/сағ жылдамдықпен жүрді, ал екіншісі 15 км/сағ жылдамдықпен жүрді. 3 сағаттан соң олардың арақашықтығы қандай болды?
105 -(15+12)•3=105 - 27•3=105 - 81=24 Жауабы 24 км.

14. Тік бұрышты параллелипедтің өлшемдері 1м, 60см, 40см. Тік бұрышты параллелипедтің көлемін табыңдар.
V=100•60•40=240000 см Жауабы2400м

15. Бөшкедегі бензинді 6 машинаның бензин құятын багіне тең бөліп құйды. Сонан соң әрбір машинаның бензин багына тағы да 8л бензин құйғанда, машиналардың бензин бағыттарында 40л бензин болды. Бөшкеде алғашында неше литр бензин болды?
x: 6+8=40
x: 6=32
x=32•6
x=192 жауабы 192 литр

Достарыңызбен бөлісу:




©emirsaba.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет