Тургунов Уразбай Куримбаевич



бет4/19
Дата22.02.2022
өлшемі1.16 Mb.
#26073
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19
2.Проценттер

1. Саяжайдағы ағаштардың 35-і жеміс ағаштары. Бұл барлық ағаштардың

50 %-і. Саяжайда барлығы қанша ағаш бар?

Шешуі: х-100%

35-50%

Жауабы: В) 70

А)60 В)70 С)40 Д)50 Е)35

2. а санының 60%-ң 15%-ы 18-ге тең болса, а санын табыңыз.

Шешуі: а*0,6*0,15=18

а*0,09=18; а=18:0,09=200 Жауабы: В) 200

А)210 В)200 С)160 Д)180 Е)140

3. Мектепте 700 оқушы бар. Бұлардың 357-і ұл балалар. Мектептегі қыздар барлық оқушылардың неше пайызын құрайтындығын табыңыз.

Шешуі: 700-357=343 қыздар саны

700-100%

343-х%


=343:7=49%

Жауабы: А) 49%

А)49%В)70% С)85% Д)51% Е)15%

4. Төмендегі фигураның неше пайызы боялғанын табыңыз.



Шешуі: Sф=4а*4в=16ав

S1=2ав1 S2=2а*2в=4авS3=ав Sжалпы боялған=7ав

16ав-100%

7ав - х%

х==43,75% Жауабы: А) 43,75%

А)43,75%В)31,25% С)50,25% Д)12,25% Е)25%

5. Ауылда 1240 үй бар. 80% үйде ит бар, ал 50% үйде мысық бар. Ең аз дегенде қанша үйде ит те, мысықта бар?

Шешуі: 80%+50%=130%;
80%

50%

30%

130%-100%=30%

1240-100%

х-30%


х==372 Жауабы: С) 372

А) 120 В)270 С) 372 Д)412 Е) 248

6. а санының 60%-ң 15%-ы 18-ге тең болса, а санын табыңыз.

Шешуі: =18



=18; а==200 Жауабы: В) 200

А)210 В)200 С)160 Д)180 Е)140

7. Бағасы алдымен 50%-ға арттырып, содан соң 50%-ға кемітсе, бастапқы құны қалай өзгеретінін анықтаңыз.

Шешуі: бастапқы бағасы а деп белгілейік.



=0,75а

100%-0,75%=25% Жауабы: В) 25%-ға кемиді

А) 1%-ға кемиді В) 25%-ға кемиді С)анықтау мүмкін емес

Д)өзгермейдіЕ)25%-ға артады

8. Тауардың бағасы 25%-ға қымбаттады. Тауар бастапқы бағасына келуі үшін неше пайыз кеміту керек.

Шешуі:Тауардың бастапқы бағасын а деп белгілейік.



100%-х=80%

х=100%-80%

х=20% Жауабы: В) 20%

А) 10% В) 20% С)30% Д) 25% Е)15%



9. Егер сыныпта 30 оқушы болса, олардан неше оқушы домбыра үйірмесіне қатысатын оқушы санын табыңыз.

20%+10%=30% 100%-30%=70%

30-100%

Х-70%


Жауабы:С)21


А) 9 В)18 С) 21 Д)14 Е)6

10. Дөңгелек диаграммадағы 50 пайызбен көрсетілгенсектордың бұрыштық шамасын табыңыз.



Шешуі: Дөңгелектің толық айналымы 3600-100% онда 1%-3,60 сәйкес келеді. 50*3,6=1800 Жауабы: А) 1800

А)1800В)2400 С)180 Д)540Е)1260

11. Суретте көрсетілгендей етіп шынының 15 пайызын кесіп алатын болса, онда осы пайызға сәйкес келетін бұрышты табыңыз.

Шешуі: Дөңгелек 3600-қа тең.

3600-100%

Х0-15% х==540 Жауабы: С) 540

А)300В)200С)540 Д)450Е)150

12. Қуаты таусылған ұялы телефонды сөндірулі күйде қуаттасаң 40 минутта, ал қосулы күйінде қуаттасаң, 1сағат 40 минутта 100% болады. Сөндірулі күйінде қуатқа қосылған ұялы телефонды жарты сағат болғанда қоссақ, толық қуат алуы үшін тағы неше уақыт қажет?

Шешуі: 1) сөндірулі күйде:

40 мин-100%

30 мин-х%



=3*25=75%; х=75% қуаттанады.

100%-75%=25% қуатталуы керек.



  1. Жағулы күйде 1сағат 40минут=100 минут

100минут-100минут

Х минут-25%



минут Жауабы: Е)25 минут

А)15 минут В)жарты сағат С)10 минут Д)20 миут Е)25 минут

13. Суретте сұрақ белгісінің орнына қойылатын санды табыңыз.

30% 270




.

60% ?


Шешуі: 1) Жауабы: В) 2160

А)1500 В)2160 С)2400 Д)2700 Е)1800

14. а-ның мәнін табыңыз.

1050



Шешуі: Вертикаль бұрыштар тең болғандықтан 3а-15=1050

3а=1200 ; а=400

Жауабы: А)400 В)500 С)600 Д)200 Е)300



15. Бір метр матаның алғашқы бағасы 800 теңге. Матаның бағасы бірінші рет 10% -ға , екінші ретте 20 % -ға арзандады. 5 метр мата соңғы бағамен қанша тұратынын табыңыз.

А) 3700 теңге в) 3600 теңге с) 2880 теңге д) 3280 теңге е) 3750 теңге

Шешуі: 800 ۰ = 800 ۰ теңге

576 ۰5= 2880 теңге жауабы: с) 2880 теңге

16. Заттың бағасы алғашқыда 15% -ға қымбаттап , екінші ретте соңғы бағасы 20%-ға арзандап , 2300 теңге болды. Заттың алғашқы бағасы неше теңге болғанын табыңыз.

А) 2200 тг в) 2600 тг с) 2700тг д) 2400тг е) 2500тг

Шешуі : а ۰ а

а= жауабы е) 2500 тг

17. Қышқылдың судағы ерітіндісіне 7г таза қышқыл қосты. Нәтижесінде массасы 200г 5%-тік ерітінді алды. Бастапқы ерітіндіде неше грамм қышқыл болды?

А) 4г в) 6г с) 3г д) 8г е) 15г

Шешуі: кесте құрамыз.

ерітінді

Ерітінді массасы г

Қышқыл %

Қышқыл массасы г

1-ші ерітінді

193

Х

1,93Х

2-ші ерітінді

7

100

7

Қоспа ерітіндісі

200

5

10

1,93 Х + 7 = 10; 1,93Х= 3

X= 193 г жауабы : с) 3г

18. Кәмпит фирмасы какаосы сәйкес 25% және 70% болатын екі түрлі шоколад шығарды. 45% какао болатын шоколад алу үшін осы екі шоколадты қандай қатынаста араластыру керек?

А) 2 в)1 с) 1 д) 2 е) 5

Шешуі: 45-25= 20 70 -45= 25 екеуін аламыз

25%-тік шоколад Хг, ал 70%-тік Уг болсын деп, пропорция құрамыз.

жауабы: е)

19. Егер 2 санының 40% -ін 40 санының 2% -іне бөлсе, онда алынады:

А) дің 40% в) 1-дің 1%-і с) 20-ның 20%-і д) 100-дің 1%-і

Е) 10-ның 1%-і

Шешуі: 2 40

0,8 100-дің 1%-і = 100

Жауабы: д) 100-дің 1%-і

20. Қанттың қилограммы а теңге тұрады. Егер қант бағасын 25%-ке қымбаттатса а теңгеге қанша килограмм қант сатып алуға болады.

А) в) с) д) е)

Шешуі: Қант бағасы 25%-ке қымбаттағанда 1кг қант 1,25а теңге. Онда а теңгеге

1кг 1,25а Х=кг

Хкг а

Жауабы: с)



Достарыңызбен бөлісу:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19




©emirsaba.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет