Тест. 9 сынып «Ақпарат» латынның деген ұғымдарды білдіреді



бет8/8
Дата13.01.2022
өлшемі47.2 Kb.
#24003
1   2   3   4   5   6   7   8
ЖАУАПТАР ЭТАЛОНЫ





Дұрыс жауабы



Дұрыс жауабы

1

C

14

A

2

C

15

C

3

A

16

A

4

B

17

A

5

A

18

A

6

A

19

A

7

A

20

A

8

C

21

A

9

C

22

B

10

A

23

A

11

B

24

A

12

E

25

D

13

C







16. Адам қоршаған әлемнен ақпаратты дұрыс алу үшін оның қандай қасиеттері негізге алынады?

а) анық


b) тиімді

c) дәл (нақты)

d) өзекті

e) барлық қасиеттері

2. Уақытында қажетті, маңызды ақпаратты ... деп атайды.

а) құнды


b) өзекті

c) анық


d) анық емес

e) түсінікті

3. Істің ақтқатын көрсететін мәліметті қамтитын ақпарат ... болады.

а) өзекті емес

b) дәл (нақты)

c) өзекті

d) анық

e) құнды


4. Нақты міндеттерді шешу үшін пайдалы ақпарат қандай қасиетке ие?

а) құнды


b) дәл (нақты) емес

c) өзекті

d) дәл (нақты)

e) анық


5. Нақты объектіге, процеске және құбылысқа жақын ақпараттарды ... ақпараттар дейміз.

а) анық


b) дәл (нақты)

c) анық емес

d) өзекті

e) құнды


6. Ақпарат қасиеттері мен оның сипаттамасы арасындағы сәйкестікті орнатыңдар:

1. анықтылық 2. толымдылық 3. түсініктілік 4. құндылық 5. өзектілік а) ақпарат алушыға түсінікті тілде b) дұрыстылық, келісімділік c) өз уақытында, өз мезгілінде d) барлық қажетті деректер бар e) тиімді, маңызды, мәнді

7. Егер сендер 9-сыныптың түлегі болсаңдар, әрі алдағы уақытта емтихан болса, онда берілген тізімдер ішінен тек өзекті ақпаратты таңдаңдар.

а) емтиханның өту күні туралы ақпарат

b) 1-сыныпқа қабылдану туралы ақпарат

c) институтқа қабылдану емтихандары туралы ақпарат

d) 5-сыныпта үй жұмысының орындалмағандығы туралы ақпарат

e) 10-сыныпқа арналған емтихан сұрақтары туралы ақпарат

8. Мектептен үйге келгеннен кейін кешке сыныптасың ойламаған жерден қоңырау шалып, ертеңгі сабақ кестесінің өзгерісі туралы ескертті. Жаңа сабақ кестесін айтып берді. сен Үшін бұл қандай ақпарат?

а) анық


b) дәл (нақты)

c) өзекті

d) анық емес

e) құнды


9. Далаға серуендеуге шығар алдында теледидардан ¤ +22 ауа райы болжамы туралы ақпарат көрдің. Ал далада жаңбыр жауып тұрды. Бұл сен үшін қандай ақпарат?

а) анық


b) құнды емес

c) пайдалы

d)өзекті

e) анық емес

10. Тарих кітабын оқи отырып, Мысырда алфавиттің болмағандығын білдің. Оларда әріптердің орнына иероглиф-суреттер қолданылған. Ал мектепте осы уақытта «Тарих» пәнінен Ежелгі Мысыр туралы оқыдың. Бұл сен үшін қандай ақпарат?

а) өзекті

b) құнды

c) қажет


d) анық

e) дәл (нақты)

11. « ... Интернет желісінде деректерді электрондық түрде сақтау, өңдеу және бірлесе жұмыс жасауға арналған есептегіш ресурс» мына сөздің не туралы екендігін анықтаңдар.

а) Есептегіш программа

b) бұлттық технология

c) есептегіш технология

d) программалық жасақтама

e) калькулятор

12. Бұлттық технологияның тиімділігін атаңдар.

а) Планетаның кез келген нүктесінен жұмыс жасау мүмкіндігі

b) ішкі бұлттық инфрақұрылымға қолжетімді емес

c) деректердің сақталуы провайдер компаниясына тәуелді

d) программалық жасақтама мен жабдықтарды сатып алуға, жаңалауға қаражатты үнемдеу

e) қажеттілікке сәйкес қызметке ақы төлеу

13. Бұлттық технологияның кемшіліктерін атаңдар.

а) Қажеттілікке сәйкес қызметке ақы төлеу

b) деректердің сақталуы провайдер компаниясына тәуелді

c) планетаның кез келген нүктесінен жұмыс жасау мүмкіндігі

d) ішкі бұлттық инфрақұрылымға қолжетімді емес

e) программалық жасақтама мен жабдықтарды сатып алуға, жаңалауға қаражатты үнемдеу

14. Сәйкестікті табыңдар.

1) өңдеу 2) түсініктеме беру 3) қарау а) түсініктемені қалдыруға және оған өзгертулер енгізуге болады b) файлды өңдеуге немесе қолжетімділікті баптауды өзгертуге болмайды c) тек файлды ашу және оны қарауға болады d) өңдеуге, қабылдауға және ұсынылған түзетулерді болдырмауға болады e) қолжетімділікті баптауды өзгертуге болады

15. Желілік этикет ережелеріне енетін тұжырымдарды таңдаңдар.

а) Өз дәрежелеріңе назар аударыңдар

b) басқа әріптестеріңнің мүмкіндігі мен уақытын құрметтеңдер

c) нақты өмірдегі мінез-құлық стандарттарын ұстаныңдар

d) мағынасыз жүктемелерді, хабарламаларды жіберіңдер

e) өзге тұлғалардың ақпараттарын қолданған жағдайда сілтеме көрсетіңдер

16. Флуд – бұл ... .

а) Жаппай жарнама жіберу

b) сөз таластыру

c) сайттағы жарнамалар

d) сайттағы хабарламалар/форумдағы мағынасыз жүктемелер

e) мағынасыз жауап

17. Флейм – бұл ... .

а) сайттағы хабарламалар/форумдағы мағынасыз жүктемелер

b) мағынасыз жауап

c) сөз таластыру

d) белсенді емес аккаунт

e) жаппай жарнама жіберу

18. Оверквотинг – бұл ... .

а) Зиянды хабарламалардың шамадан тыс дәйексөзі

b) орфографиялық қателермен жазылған хабарлама

c) пунктуациялық қателермен жазылған хабарлама

d) сайттағы хабарламалар/форумдағы мағынасыз жүктемелер

e) мағынасыз жауап

19. Берілген тізімдердің ішінен Интернет желісіндегі жағымды қарым-қатынасты атаңдар.

а) Сайттағы/форумдағы дәстүрлерді үйрену

b) дауласу, сөз таластыру

c) форум тақырыбына байланысы жоқ тақырыптарды құру

d) жеке сұрақтар бермеу

e) міндетті түрде хат тақырыбын көрсету

20. Оффтопик – бұл ... .

а) Форум тақырыбына байланысы жоқ тақырыптарды құру

b) форум тақырыбына байланысты тақырыптарды құру

c) зиянды хабарламаларды құру

d) орфографиялық қателермен жазылған хабарламаларды құру

e) сайттағы хабарламаларды/форумдағы мағынасыз жүктемелер

21. Бұлттық технологияда құжаттармен бірлесіп жұмыс жасау үшін ... керек.

а) Аккаунт құру

b) тіркелгі жасау

c) программа құру

d) ақпараттар тізімін жазу

e) файл ашу

22. Аккаунт дегеніміз не?

а) есеп кітапшасы

b) код

c) құпия сөз



d) ашық терезе

e) тұтынушының деректері сақталатын идентификациялық нөмір

23. Құжатқа ортақ қолжетімділікті қалай аласыңдар?

а) Google аккаунтқа кіру

b) сайт ашу

c) презентация жасау

d) уақытты күту

e) аккаунтқа кіру үшін логин мен құпия сөзді енгізіп, жанама менюден ортақ қолжетімділік деңгейін таңдау

1. Мәліметтер қоры – бұл ...

a) Ақпараттарды сақтау, іздеу және оны түрлендіруге арналған аппараттық-программалық құралдар мен электрондық кестелер жиынтығы

b) Компьютердің сыртқы жадында ұзақ мерзімді сақтау мен оны тұрақты түрде пайдалану үшін ұйымдастырылған деректер жиынтығы

c) Деректерді сақтау мен оны өңдеуге арналған программалық қамтамасыз ету

d) Компьютерде арнайы нысан түрінде сақталатын әрі бапталатын сұхбат терезе

e) Жүйені басқаруға арналған жүйелік программалық жасақтама

2. Сақталынған ақпараттар сипаты бойынша мәліметтер қоры ... болып табылады.

a) Иерархиялық

b) Орталықтандырылған

c) Фактографиялық

d) Құжаттық

e) Үлестірілген

3. Ақпаратты сақтау тәсілі бойынша мәліметтер қоры ... болып табылады.

a) Фактографиялық

b) Үлестірілген

c) Кестелік

d) Құжаттық

e) Желілік

4. Жазба – бұл ... .

a) Мәліметтер қоры құрылымын құрайтын кесте бағаны

b) Бір нысан туралы деректер жиынтығы

c) Ақпараттар жазылған кесте жолы

d) Кесте атауы

e) Реляциялық кестенің атаулар жолы

5. Түрлі жазбаларда мәндері қайталанбайтын өріс ... деп аталады.

a) Бастапқы кілт

b) Өріс типі

c) Сыртқы кілт

d) Негізгі жазба

e) Құрама кілт

6. Фирма қызметкерлерінің мәліметтер қорының бастапқы кілті қандай деректер болуы мүмкін?

a) Үй нөмірі

b) Шаш түсі

c) Бойы, салмағы

d) Көз түсі

e) Төлқұжат нөмері

7. Ақпараттар құрылымына байланысты мәліметтер қоры ... болып табылады.

a) Орталықтандырылған

b) Құжаттық

c) Желілік

d) Үлестірілген

e) Иерархиялық

8. Кестелік мәліметтер қорында ... өріс деп аталады.

a) Мәліметтер қоры құрылымын құрайтын кесте бағаны

b) Реляциялық кесте атауының жолы

c) Бір нысан туралы деректер жиынтығы

d) Ақпараттар жазылған кестенің жолы

e) Мәліметтер қорындағы кесте атауы

9. «Оқушылар» мәліметтер қорындағы жазбалар мен өрістер санын көрсетіңіздер.

|Тегі| Аты| Мектебі|Сыныбы|Мекен-жайы|Туған жылы| - |Хасанов|Аят|МГ №36|9 «А»|Алматы|2003| |Мұхамбетов|Имаш|ЖМ №106|9 «Б» |Алматы|2003|

a) 2 өріс және 6 жазба

b) 1 өріс және 6 жазба

c) 6 өріс және 2 жазба

d) 6 өріс және 6 жазба

e) 6 өріс және 1 жазба

10. «Есептеуді қажет етпейтін символдық немесе сандық мәліметтерді сақтау үшін ... қолданылады» сөзінің мағынасы мәліметтердің қандай типі туралы екендігін анықта.

a) Күні/уақыты

b) Логикалық тип

c) Мәтіндік тип

d) Сандық тип

e) Ақша типі

11. «Математикалық есептеулерде қолданылатын сандық деректерді сақтау үшін ... қолданылады» сөзінің мағынасы мәліметтердің қандай типі туралы екендігін анықта.

a) Сандық тип

b) Логикалық тип

c) Мәтіндік тип

d) Күні/уақыты

e) Ақша типі

12. Реляциялық мәліметтер қоры өрісінің типі ... анықталады.

a) Өрістің атымен

b) Жазбаның атымен

c) Кілттің типімен

d) Мәліметтер типімен

e) Ұяшықтар атымен

13. «Ақша шамаларын сақтау үшін ... қолданылады» сөзінің мағынасы мәліметтердің қандай типі туралы екендігін анықта.

a) Логикалық тип

b) Күні/уақыты

c) Мәтіндік тип

d) Сандық тип

e) Ақша типі

14. Мәліметтер қорындағы сұрыптау не үшін қолданылады?

a) Мәліметтерді іздеу шарттарын қанағаттандыратын жазбаларды талдау

b) Реттелген жазбаларды баспаға шығару

c) Бір немесе бірнеше өрістердің мәндері бойынша жазбаларды реттеу

d) Түрлі мәліметтерді топтау

e) Мәліметтерді іздеудің тиімді тәсілі

15. Кестелік мәліметтер қорының тиімділігін айқында.

a) Бір уақытта бірнеше жазбаларды көру мүмкіндігі

b) Ең үлкен өрістер санының болуы

c) Оңай қарап, өңдеуге

d) Тек бір жазбаны көру мүмкіндігі

e) Мәліметтер типінің барлығында қолданылатын ең қарапайым құрылым

16. Сәйкестікті табыңдар

1. Көпдеңгейлі құрылым түрінде 2. Өзара байланысқан кестелер жиынтығы 3. Әрқайсысы бір-бірімен байланысты түйіндер жиынтығы a. желілік b. иерархиялық c. реляциялық

17. Мәліметтер қорында сүзгілеу не үшін қолданылады?

a) Берілген шартты қанағаттандыратын жазбаларды талдау

b) Реттелген жазбаларды баспаға шығару

c) Барлық нысандар үшін біртипті мәліметтер табу

d) Бір немесе бірнеше өрістердің мәні бойынша жазбаларды реттеу

e) Түрлі мәліметтерді топтау

18. Егер мәліметтер қоры келесі сұрақтарға жауап алуға мүмкіндік берсе, онда сыныптастарыңның қызығушылығын сипаттайтын мәліметтер қорында қандай өрістер бейнеленуі мүмкін?

· Компьютерге қызығушылық танытатын барлық балалардың жасы;

· Ән айтуды жақсы көретін қыз балалардың жасы;

· Хоккей ойнауға қызығушылық танытатын ер балалардың тегі.

a) Аты, жыынысы, қызығушылығы ,жасы

b) Тегі, жынысы, қызығушылығы, жасы

c) Тегі, аты, жасы, қызығушылығы

d) Аты, тегі, жынысы, қызығушылығы, жасы

e) Аты, жынысы, қызығушылығы, тегі

19. Желілік мәліметтер қоры – бұл ... .

a) Ақпаратты тікбұрышты кесте түрінде ұйымдастыру

b) Кестенің әрбір элементінің бір-бірімен байланыстылығы

c) Кестенің бір элементі негізгі, қалған элементтерінің тәуелділігі

d) Кез келген ретпен орналастырылған жазбалар

e) Түрлі деңгейдегі элементтер арасындағы еркін байланыстың қабылдануы

20. Иерархиялық мәліметтер қоры – бұл ... .

a) Ақпаратты тікбұрышты кесте түрінде ұйымдастыру

b) Кестенің әрбір элементінің бір-бірімен байланыстылығы

c) Кестенің бір элементі негізгі, қалған элементтерінің тәуелділігі

d) Кез келген ретпен орналастырылған жазбалар

e) Түрлі деңгейдегі элементтер арасындағы еркін байланыстың қабылдануы

21. «Желілік этикет» ұғымы нені білдіреді?

a) Мінез-құлық ережелерін

b) Сөйлеу мәнерін

c) Қарым-қатынас құралын

d) Жұмыс істеу ережелерін

e) Еркін байланыс құралын

22. Мәліметтерді сақтау тәсілі ... болып жіктеледі.

a) Орталықтандырылған

b) Фактографиялық

c) Үлестірілген

d) Құжаттық

e) Орталықтандырылған және үлестірілген

23. Ауыстырымдылық белгілері:

a) = теңдіктер

b) + қосулар

c) [ ] тік жақшалар

d) Сұрақ белгісі, жұлдызша немесе тильда

e) * + жұлдызша қосу

1. «Процессордың, жадтың, бейнекартаның, ақпарат алмасу шинасының ең аз уақыт үзілісінен кейін деректерді тез өңдеу мүмкіндігін компьютердің _________ және _________ конфигурациясы деп айтуға болады».

a) құрылымды

b) жұмыс

c) теңгерілген

d) оңтайлы

e) оңтайлы емес

2. Компьютерді сатып алу үшін конфигурацияның ықпалы қандай?

a) компьютердің құрылғылары мен программасы жоғары баға бойынша сатып алынуы керек

b) компьютердің конфигурациясы атқарылатын қызметтер типіне сәйкес болуы керек

c) компьютердің конфигурациясы ең қуатты аппараттық құралдармен қамтамасыз етілуі керек

d) ештеңе ықпал етпейді

e) программалық жасақтама базалық болуы керек

3. Компьютердің базалық конфигурациясы қандай құрылғылардан тұрады?

a) процессор, ішкі жад, сыртқы жад, енгізу және шығару құрылғылары

b) арифметикалық-логикалық құрылғы, басқару құрылғысы, монитор

c) микропроцессор, СЕСҚ, ЖЕСҚ, ТЕСҚ, монитор, басу құрылғысы, тінтуір

d) жүйелік блок, монитор, пернетақта, тінтуір

e) процессор, монитор, тінтуір

4. Тактілік жиілік, разрядтылық, өнімділік қай құрылғының сипаттамасы болып табылады?

a) процессор

b) аналық тақша

c) жедел жад

d) қатқыл диск

e) жүйелік блок

5. Бұл құрылғыда контроллерді орнатуға арналған процессор, жедел жад, ұяшықтар жалғанатын қосқыштар бар.

a) қатқыл диск b) арна c) аналық тақша d) монитор e) тінтуір

6. Жүйелік блокқа енбейтін құрылғылар қалай аталады?

a) Перифериялық b) ішкі c) кірістірілген

d) жұмыс үстеліндегі e) кірістірілмеген

7. Компьютердің құрылғыларының барлық жиынтығы ... деп аталады.

a) Жүйелік жасақтама b) программалық жасақтама

c) қолданбалы программалық жасақтама d) аппараттық жасақтама

e) базалық жасақтама

8. Қай тұжырымдама дұрыс?

a) Қатқыл дискінің сыйымдылығы компьютер өнімділігін анықтайды.

b) Бейне сапасын анықтайтын монитор сипаттамасына габариттер, салмақ, корпус материалы енеді.

c) Процессорға екі енгізгі құрылғы енеді: арифметикалық-логикалық құрылғы және басқару құрылғысы.

d) Speed – бұл секундына орындалатын операциялар санын сипаттайтын компьютер параметрі.

e) Bios – ең маңызды функция.

9. Компьютер жұмысының өнімділігі (амалдарды орындау жылдамдығы) ... тәуелді.

a) дисплей экранының өлшеміне b) процессор жиілігіне

c) қоректендіру блогының кернеуіне d) пернені тез басуына

e) монитордың жарқырауына

10. Процессордың негізгі үш сипаттамасы ... болып табылады.

a) Тактілік жиілік b) винчестер жиілігі c) разрядтылығы

d) кэш-жадтың көлемі e) жедел жадтың көлемі

11. Аналық тақшада орналасатын 3 құрылғыны көрсетіңдер:

a) Жедел жад (ЖЖҚ) b) қатқыл диск c) процессор d) қоректендіру блогы

e) тұрақты есте сақтау құрылғысы (ТЕСҚ)

12. Сәйкестікті табыңдар

1. Базалық программалық жасақтама 2. Жүйелік программалық жасақтама 3. Қолданбалы программалық жасақтама a. Қызметтік программалар b. Windows c. MS Office d. BIOS e. Lingvo f. Photoshop

13. Компьютерді программалық жасақтамамен қамту – бұл ...

a) Компьютердің қызметтерін орындауды ұйымдастыруға мүмкіндік беретін программалар жиынтығы

b) операциялық жүйе

c) программалар тізімі

d) компьютердің жұмысына негізделген программа

e) тұрақты есте сақтау құрылғысы

14. Программалық жасақтама ... болып бөлінеді.

a) Қолданбалы, жүйелік, аспаптық

b) компьютерлік, қолдандабалы

c) процессорлық, базалық

15. Компьютерді диагностикалау мен бақылау ... енеді.

a) Операциялық жүйеге b) жүйелік программалық жасақтамаға

c) қолданбалы программалар пакетіне d) сервистік программалық жасақтамаға

16. Бұлттық технология (есептеу) – бұл ... .

a) Деректерді электрондық түрде сақтауға негізделген есептеу ресурсы

b) Интернет желісінде деректерді электронды түрде сақтау, өңдеу және бірлесіп жұмыс жасауға арналған есептеу ресурсы

c) дискіде деректерді электронды түрде сақтау, өңдеу және бірлесе жұмыс жасауға арналған есептеу ресурсы

d) Интернет желісінде деректермен жұмыс жасауға негізделген есептеу ресурсы

17. Желілік этикет – бұл ... .

А) желіде пайдаланушылардың өзін-өзі ұстау ережелері

Ә) желіде бірнеше пайдаланушыларды қолдауға арналған байланыс ережесі

Б) желіде бірнеше пайдаланушыларды қолдауға арналған интернет-қауымдастық мәдениеті мен дәстүрі, байланысу ережелері

18. Жүйелік программалық жасақтама – бұл ... .

a) Бірыңғай жүйе ретінде компьютер құрылғыларының жұмысын ұйымдастыруға негізделген программа

b) компьютер мен қолданушы арасындағы байланысты және белгілі бір қызметтерді орындауға арналған программа

c) дискідегі программалар жүйесін орнатуды ұйымдастыруға арналған программа

d) компьютердің жүйелік блогы құрылғыларының жұмысына арналған программалар жиынтығы

19. Қолданбалы программалық жасақтама – бұл ... .

a) Бірыңғай жүйе ретінде компьютер құрылғыларының жұмысын ұйымдастыруға негізделген программа

b) компьютер мен қолданушы арасындағы байланысты және белгілі бір қызметтерді орындауға арналған программа

c) дискідегі программалар жүйесін орнатуды ұйымдастыруға арналған программа

d) компьютердің жүйелік блогы құрылғыларының жұмысына арналған программалар жиынтығы

e) базалық программалар жасақтамасы

20. Компьютерге қандай программа міндетті түрде орнатылуы қажет?

a) Программалау жүйесі b) жалпы қолданбалы программалар

c) арнайы қолданбалы программалар d) сервистік

6. Алфавиттегі символдардың толық саны алфавиттің қуаттылығы деп аталады. Формуласы қандай?

А) N=2x

Ә) N=22

Б) N=2a

7. «Ақан әліппесін жоғалтты» хабарында 4 бит ақпарат бар. Ақанның қанша оқулығы бар?

А) 16

Ә) 15


Б) 14

7. Ақпарат санының шамасын мәтіннің ақпараттық көлемі деп аталады. Формуласы қандай?

А) I=M*K

Ә) I=K*X


Б) I=K*N

8. Желінің өткізу қабілетінің өлшем бірлігі:

А) Кбит/с

Ә) Кбит/мин

Б) бит/с

9. 20 Кбит/с жылдамдықпен 5 секунд ішінде қандай ақпарат көлемін тасымалдауға болады?

А) 12,5 Кбайт

Ә) 12,6 Кбайт

Б) 13,5 Кбайт

10. Хабарламалармен алмасу және желінің ресурстарын бірлесіп пайдалану үшін байланыс арналары мен коммутация құралдары арқылы бір жүйеге қосылған компьютерлер жиынтығы не деп аталады?

А) Желілік коммутатор

Ә) Компьютерлік желі

Б) Желілік тақша

11. Ақпараттық қауіпсіздіктің маңызды 3 жайын ата.

А) Қорғау, қолжетімділік, қауіпсіздік

Ә) Қолжетімділік, тұтастық, құпиялылық

Б) Желілік, тұтастық, құпиялылық

12. Жас өспірімдер арасында кең тараған виртуалды ланкестік (террор)

А) Құпия дос

Ә) Алаятық

Б) Кибербуллинг

13. Абсолютті сілтеме

А) $A$1

Ә) B$1


Б) $A2

14. Математикалық функциялар

А) МАКС, МИН

Ә) ЕСЛИ, ИЛИ

Б) СУММ, КОРЕНЬ

15. Аргументтің орташа мәнін есептейтін функция

А) СЧЕТ ЕСЛИ

Ә) СРЗНАЧ



Б) МАКС

16. «Қанат

Достарыңызбен бөлісу:
1   2   3   4   5   6   7   8




©emirsaba.org 2022
әкімшілігінің қараңыз

    Басты бет